НСИ излезе с проучване, че  15% от младежите между 15 и

...
НСИ излезе с проучване, че  15% от младежите между 15 и
Коментари Харесай

НСИ: 15% от младежите между 15 и 29 години нито учат, нито работят

НСИ излезе с изследване, че  15% от младежите сред 15 и 29 години не учат и не работят. 

Според HR специалиста Мария Стоева образованието в България към момента не е толкоз скъпо, че да отхвърля студентите от образование. " Рядко те са повода да не навлизат в образованието. Друг е въпросът по какъв начин младежите могат да се устоят през това време. С почасова работа е допустимо да се съвместява ученето, само че не всеки път един студент може да се устоя с нея. Около половината от тези 15% са под линията на беднотия, тъй че това може да бъде причина да не учат, само че за какво да не работят? Тези проценти са добра вест, тъй като бяха повече, а също така мисля, че ще спадат. Преди 10 години всеки четвърти младеж не учеше и не работеше. Бяхме първи, в този момент сме пети в Европа, само че се движим в вярната посока ", съобщи тя.

Стоева счита, че при поколението Z възнаграждението се подрежда на пето място по значимост. " Те желаят да се развиват бързо в кариерата си. Искат добра организационна просвета и благоприятни условия за учене. Те са почитатели на 15-минутното учене. Обикновено работодателите, които страдат от константна липса на фрагменти, отварят вратите си за младежи и ги образоват. Другите търсят по-скоро опитни хора. При този необятен пазар на труда обаче, някой да остане безработен, е сложна задача ", акцентира специалистът.

От своя страна психологът Маргарита Бакрачева уточни, че несигурността и многото благоприятни условия водят до продължаващ интервал на самоопределение. " До към 30-тата година има интервал на зараждаща зрялост. Младите имат по-продължителен интервал, в който да се ориентират сред безграничните благоприятни условия, несигурността и натиска на средата. Има нужда от непрестанно възобновяване на подготовка, което води до непрекъснати избори ", изясни тя. 

По думите ѝ работодателите би трябвало да са по-атрактивни, а планирането на бъдещите нужди - да е по-добро. " Трябва да се види каква е мотивацията - дали има религия, че в случай че се поставят старания, ще се реализиран резултати или по-скоро не. По-трудно е предлагането да върви в една крачка с търсенето ", означи психологът. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР